Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Filmvélemények

Viharsziget

Rajnai Erik · 1 éve
Erre a filmre későn figyeltem fel. Nagyon szeretem a pszicho-thrillereket. Ez a szeretet az Álmok otthona után alakult ki igazán.
Véleményem szerint Leonardo DiCaprio már itt megérdemelte volna az Oscar díjat. Remekül hozza a háborús eseményektől, családi veszteségektől megtört rendőrbírót.
A történet:
1954-et írunk. Teddy Daniels rendőrbíró társával, Chuck Aule-vel (Mark Ruffalo) egy szigeten elhelyezkedő elmegyógyintézetbe érkezik, ahonnan megszökött az egyik beteg. Ugye ez nem lenne akkora nagy baj, ha ez a sziget nem gyilkosoknak lenne fenntartva. A létesítmény célja, hogy a betegeket meggyógyítsák és utána kiengedjék őket, hogy normális életet élhessenek. E nemes célért küzdő csapat vezetője Dr. John Chawley, akit hiába foglalkoztat az ügy, nem éppen segítőkész. Az eltűnt beteg egy háborús özvegy, aki vízbe fojtotta saját gyermekeit. Miután ezt megtette, asztalhoz ültette őket, ekkor találtak rá szomszédai. Hiába került a szigetre, úgy él mintha még mindig a saját otthonában lenne, gyerekeit iskolába küldi, az ott dolgozók pedig postások, kifutófiúk. A nyomozás nem egyszerű a közreműködés hiányában, valamint a rejtélyes szökéssel sem. Mint kiderül, Teddy eredeti célja nem más, mint feleségének gyilkosát megtalálni, akit szintén itt kezelnek. Vajon mit tesznek az itteni betegekkel? Miért van az, hogy ha valakit innen kiengednek, az miután visszakerül a világba ugyanúgy embereket öl, utána  pedig életfogytig az intézményben kell élnie? Lehet, hogy ez a hely nem is az, aminek látszik? Ki az a 67-es beteg, holott mindössze 66 kezelt van a szigeten? Hogy szökött meg a beteg?
A film inkább mondható nyomasztónak, mintsem ijesztőnek. A rémálmaiban a haláltábor felszabadítása elevenedik meg, a halottak számon kérik Teddyt, hogy miért nem mentette meg őket. Mikor a szökött rab véresen és mosolyogva kéri meg őt, hogy halott gyerekeit tegye az asztalhoz, hogy megetethesse őket. Vagy mikor karjaiban viszi a halott kislányt, aki megkérdezi, hogy miért nem érkezett korábban és mentette meg őket.
Hogy őszinte legyek, a film minden várakozásomat felülmúlta. Nagy részben fordulatokra épít, ami mégis követhető. Úgy ültem le megnézni, hogy már tudtam mi a film csattanója de így is rengeteg meglepetést okozott.
A színészi alakítás csodálatos volt. Mint említettem, DiCaprio szerintem már itt megérdemelte volna az Oscar díjat. Mark Ruffalot nem kell bemutatni, hisz mindenki tudja mire képes, elég ha annyit mondok, hogy Szemfényvesztők. De a szereplőgárda tovább bővül a zseniális Ben Kingsley-vel, Max von Sydow, akit névről szerintem senki nem ismer, de ha meglátja, azonnal azon gondolkodik, hogy hol is látta már.
Semmi rosszat nem tudok mondani a filmről. Kellően nyomasztó, sokszor a hideg futkosott a hátamon. Csak ajánlani tudom.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Rajnai Erik
Sziasztok! Rég terveztem már, hogy elkezdek beszámolókat írni azokról a filmekről, melyeket éppen láttam. Végre eljött a pillanat. Szeretem a filmeket és a könyveket. Megragadnak engem a jó történetek. Blogom elsőszámú célja az, hogy felkeltsem az érdeklődést az adott filmről, hogy más is részesüljön az adott film nyújtotta élményben.