Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Filmvélemények

Noé

Rajnai Erik · 6 hónapja
Noé bárkájának története egyike a leghíresebb bibliai történeteknek. Rengetegen ismerik szerte a világon, akár Bibliából, akár rajzfilmből. Ki ne akarná egy látványos film formájában megnézni, ahogy a hatalmas bárka a világot borító vízen úszik? A technika adott, jó színészek szintén adottak és a történet alapja úgyszintén. 
2015-ben megjelent Russel Crowe főszereplésével az új Noé feldolgozás. A film a nézőközönség számára maga volt az özönvíz vagy ha nem akkor könyörögtek érte. De vajon miért lett ennyire borzalmas?
A film elején megismerjük az alapfelállást. Isten megteremtette a világot, az ember az Édenben élt a bűnbeesésig. Kain megölte Ábelt. A gyilkos elmenekült. Útját kísérték az Őrzők, akik bukott angyalok és tettükért fényes testük sziklává változott. Tudásuk Kain nemzetségének fejlődését eredményezte. Séth, ki Ádám és Éva harmadik gyermeke, a Teremtő szolgálatában élt és egyenes ágú leszármazottja Noé, ki álmot lát, hogy mentse meg az állatokat a közelgő pusztulástól.
Már önmagában szemet szúr a történet alapjában az Őrzők. Az mégis minek kellettek? Oké, hogy ki kell színezni a történetet, de ezzel azt érték el, hogy Isten lett a film főgonosza. Noé pedig a Greenpeace atyja. Nem esznek állatot, mivelhogy azok értékesek, értékesebbek mint maguk az emberek, mivel ugyanúgy élnek, mint anno az Édenben. Ez a nagy állatvédelem pedig annyira el van torzítva, hogy Noé az emberek kihalasat akarja, ami odáig fajul, hogy újszülött unokáit készül megölni, de gyengesége miatt erre nem képes. Az a típus, aki Isten akaratát véghez viszi ha beledöglik is. De Isten meg se jelenik a film során, szóval felmerül a kérdés, mi van ha Noé szimplán őrült? Saját gondolata az, hogy az emberiség halálra van ítélve? A film során többször megjelenik egy varázskígyóbőr. Ez az édeni kígyó bőre. De azt nem fejti ki a film H miért ennyire fontos. Mindent elmagyaráz a maga kiforgatott látása szerint, de a kígyóbőrről egy szót sem ejt. Ha az ember a rossz, akkor miért őrzi a bűn motívumát? Sőt ez jelöli az Úr örökségének védelmezőjét. Mi van?! 
Mivel, ugye senki nem akar meghalni, Kain nemzetisége megindul, hogy elfoglalja a Bárkát. Az ember azt várna hogy dárdákkal, botokkal és kövekkel támadnak a korai emberek de nem! Konkrétan kéziágyúkkal lövik az Őrzőket és a lövedék valami földben lévő kőzet, amit szintén nem magyaráz meg a film, hogy micsoda. De van itt hegesztőmaszkos elit harcosok, akik középkori páncélokban vonulnak fel Noé ellen.
A film egyetlen erőssége a látvány. Mikor megindulnak az állatok a bárka felé az valami elképesztő. Vagy mikor a víz elárasztja a földet és a Bárka a vízen hánykolódik. De ez sem képes megmenteni a filmet. Sőt még a látvány is visszás. Olyan mintha minden pénz arra ment el, hogy a kő Transformerek jól nézzenek ki és a víz szép legyen. A kitalált állatok viszont annyira elnagyoltak, hogy képes kizökkenteni az embert a való világba, ami remek érzés, de a film szempontjából elég rossz.
Egy tragédia két órában tálalva. 


Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Törölt felhasználó · 2 hónapja
Egyetértek, a látvány ami leköti az embert, bár a végére az is túlcsordul.
Rajnai Erik
Sziasztok! Rég terveztem már, hogy elkezdek beszámolókat írni azokról a filmekről, melyeket éppen láttam. Végre eljött a pillanat. Szeretem a filmeket és a könyveket. Megragadnak engem a jó történetek. Blogom elsőszámú célja az, hogy felkeltsem az érdeklődést az adott filmről, hogy más is részesüljön az adott film nyújtotta élményben.