Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Filmvélemények

Ellenállók

Rajnai Erik · 1 éve
A II. világháború igazi aranybánya a filmiparnak. Számos mozzanata, részlete feldolgozható: afrikai hadszintér, japán harcok, Pearl-Harbor, hátországok élete, holokauszt. Minden évben kapunk legalább egy filmet, ami ezek valamelyikével foglakozik.
A holokauszt az a téma, ami sok vitát vet fel, de ha egy film ezzel foglakozik, általában nagy sikert arat.
Az Ellenállók remek szereplőgárdával dolgozik: Daniel Craig (Skyfall, Casino Royale), Jamie Bell (A Sas, King Kong), Liev Schreiber (X-Men kezdetek: Farkas, Az 5. hullám).
Történetünk ott kezdődik, mikor Hitler elfoglalja Lengyelországot és megkezdik a zsidó lakosság deportálását. Három testvér akkor ér a faluba, mikor már csak a halottak maradnak, köztük szüleik is. Az erdőbe menekülnek, ahol életük nagy részét töltötték. Vándorlásuk során több zsidóval is találkoznak, akik melléjük szegülnek. Az idő múlásával egyre többen lesznek és felveszik a harcot a német megszállókkal, az orosz partizánok segítségével.
A szereplőkre osztott karakterek személyisége, remekül megfelel ahhoz, amihez a filmek során megszoktunk. Daniel Craig egy erős, határozott, felelőséggel teli bátyj, aki szívén viseli emberei sorsát. Liev Schreiber agresszív, folyton ideges, élezi a gyilkolást és írígykedve tekint bátyjára. Jamie Bell a szerethető öccs, akire nagy hatással van tesvéreinek harca és emiatt két malom közt örlődik.
A film egyik legnagyobb erőssége, a szereplők munkája mellett, a történet, ami nem is csoda, hiszen igaz történetet dolgoz fel.
A jelenetek realisztikusak, nem CGI technológiával feltuningolt akciójelenetek. 
Sokan tagadják a holokauszt valóságát. Én soha nem hittem el azokat a feltevéseket, miszerint: zsidók találták ki, hogy több pénzük legyen. Ez szerintem a leggyengébb mondat. A Izrael kap kártérítést az országoktól a sok halott zsidó miatt. Vagy, hogy amerikaiak kamu videói. Németellenesség alapból volt, nem kellett volna gerjeszteni azt. Ezeknek az embereknek kell valaki, akit hibáztathatnak saját hibáikért, aktuális helyzetükért. Erre ott van egy nép aki a történelemben mindig is megfelelő volt erre, csak azért, mert ahol vannak, ott megindul az élet.
Az államalapításuk előtt Izrael területe angol fennhatóság alatt volt. Kopár sivatag, műveletlen terület. Most virágzik a gazdaság, a sivatagban is fák nőnek. Erre mit mondanak? A zsidók pazarolják a vizet, kiöntik a sivatagba. Most tegyük fel magunkban a kérdést: Mi nem tennénk ezt ha élni akarnánk? Ha pénz kellene, akkor nem tennénk meg minden tűlünk tellhetőt? Ha mi tesszük és nem a zsidók, akkor az nem probléma?
Mi alapja van mindannak, amiért a zsidókat gyűlölik? Mindössze az, hogy féltékenyen nézik az ő sikereiket de tenni annak érdekében, hogy jobb legyen semmit nem tesznek.
A sikerre nézhetünk féltékenyen, vagy tanulhatunk is belőle.
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Rajnai Erik
Sziasztok! Rég terveztem már, hogy elkezdek beszámolókat írni azokról a filmekről, melyeket éppen láttam. Végre eljött a pillanat. Szeretem a filmeket és a könyveket. Megragadnak engem a jó történetek. Blogom elsőszámú célja az, hogy felkeltsem az érdeklődést az adott filmről, hogy más is részesüljön az adott film nyújtotta élményben.