Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
Filmvélemények

5. hullám

Rajnai Erik · 8 hónapja
Ez a film botrányosan rossz. A film alapjául az azonos című könyv szolgát, ami nagyon izgalmas és olvastatja magát. A trilógia második részénél tartok, így úgy gondoltam ideje megnézni milyen lett a bestseller vásznon. Csalódtam. 
A történet szerint a bolygónkat meglátogatják a földönkívüliek, kik több hullámban támadnak: elveszik az elektromosságot, árvizet zúdítanak ránk, pestissel fertőznek meg, beköltöznek az emberi testbe. Cassie Sulivan a normál tinik életét élte az Érkezés előtt, de míg mások meghaltak ő életben maradt. Erősebb, mint valaha és a bosszúvágy élteti, valamint testvérének tett ígérete.
George R. R. Martin a Trónok harca írója azt nyilatkozta, hogy a könyv és a sorozatban található megannyi különbség annak köszönhető, hogy az egyik egy könyv, míg a másik egy film. Ezek alapján, egy film és az alapjául szolgáló művet nem lehet összehasonlítani. Azonban, én úgy gondolom, ha egy bestseller a film ihletője, akkor méltónak kell lennie ahhoz. 
 Hogy mi a film pozitívuma? Az, amit a könyvből hitelesen merített. Ezek a poénos, vagy ironikus megnyilvánulások. Valamint a látvány, ami egy 2016-os filmnek megfelelő.
Most, hogy minden pozitívumot leírtam jöhet a feketeleves. A film a könyv kivonata. Minden, ami drámai, megrázó vagy éppen a film fordulata, olyan lebutított, hogy az már fájdalom. Míg a könyv még a gyermekgyilkosságig is elmegy (a filmben is megjelenik, de még annak sincs semmi mélysége), itt semmi mélységet ne keressünk. Ben Parish karaktere az egyik legkidolgozatlanabb. A cselekmény egy adott szakaszában meg akarja menteni a csapat legfiatalabb tagját, mert a szakasz tagja. Ennyi, ez az ok és kész. Míg a műben sokkal nagyobb értelmet nyer az önfeláldozásának értelme is van. Családja egy rablótámadás vérengzésének áldozata lett, húga a szeme láttára hal meg, mert gyáva volt és elmenekült. Ha testvérét nem is tudta megmenteni, legalább a szakasz gyermekét képes legyen megmenteni. Ewan Walker leírása egy férfias karakter: barna szem, barna haj, szakáll, farmi gyerekhez illő testalkat. Nos míg olvastam a könyvet végig Liam Hemsworth fizimiskája lebegett a szemem előtt. Azonban akit kaptunk az egy nyálgombóc. A könyvbéli hasonlóság kimerül abban, hogy kigyúrt. 
Most képzeljük el egy pillanatra: Eddigi életünk romokban az idegenek érkezése miatt. Anyánk meghal a pestisjárványban. Testvérünket elszakítják tőlünk, apánkat pedig egy csapat emberrel együtt lemészárolnak. Az emberiség mindössze 99%-a maradt életben és az idegenek a teljes emberiséget ki akarják írtani, szóval, ha egy teljes légibázis fényekkel és emberekkel van teletömve, nem egyértelmű, hogy le fognak ott csapni? Nos mit tennél? Elmenekülnél és biztonságban megpróbálnál életben maradni? Lehet velem van a baj, de én sokkal inkább a biztonságot választanám. A könyvben Cassie ezt választja és csak később indul testvére után. Míg a film annyira kerül minden mélységet. hogy Cassie összetörtsége kimerül annyiban, hogy sír, de aztán már világmegváltó útra is indul, egyenesen az ismeretlenbe.
Hiába lett folytatható vége ennek az egymásra dobált jelenetfolyamnak, ha ugyanilyen folytatásra számíthatunk , akkor mindenkit óva intek, hogy a jövőben pénzt adjon ki a megnézésére
A filmet senkinek nem ajánlom, aki korábban olvasta a könyvet, de a könyvet mindenkinek ajánlom, aki csalódott ebben a borzalomban. Mert ez a történet sokkal többet rejt magában mint amit ez a „film” közölni próbált.


Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
Rajnai Erik
Sziasztok! Rég terveztem már, hogy elkezdek beszámolókat írni azokról a filmekről, melyeket éppen láttam. Végre eljött a pillanat. Szeretem a filmeket és a könyveket. Megragadnak engem a jó történetek. Blogom elsőszámú célja az, hogy felkeltsem az érdeklődést az adott filmről, hogy más is részesüljön az adott film nyújtotta élményben.